Ad van Heiningen: Ik krijg nog altijd rillingen

Ad van Heiningen: Ik krijg nog altijd rillingen

‘Dit is voor mij een heel bijzondere plek. Als je hier staat en de foto’s van die jonge, Engelse militairen ziet die hier om het leven kwamen, dan krijg ik nog altijd rillingen. Ik ben betrokken geraakt bij een aantal projecten rondomde Tweede Wereldoorlog nadat ik in 2015 als hoofdredacteur van De Gelderlander stopte. In opdracht van de provincie Gelderland heb ik me onder andere verdiept in de toekomst van de bunker ‘Diogenes’ bij Schaarsbergen. Het is een enorm, betonnen complex, het commandocentrum van de Duitse luchtmacht tijdens de laatste oorlogsjaren. Van daaruit werden de Duitse jachtvliegtuigen aangestuurd.’

‘Het is zeer goed mogelijk dat de opdrachten aan de Duitse jagers die de ‘Beuningse’ Lancaster uit de lucht schoten vanuit Schaarsbergen zijn gekomen. In totaal zijn er in Nederland zo’n 6000 vliegtuigen neergehaald, ruim 4000 geallieerde en bijna 2000 Duitse. Die luchtoorlog is een onderbelicht hoofdstuk. Zeker gezien de enorme impact: tienduizenden gesneuvelde vliegeniers, honderdduizenden burgerslachtoffers. Daar mag best meer aandacht aan besteed worden.’

‘In 2020 is het 75 jaar geleden dat Nederland werd bevrijd. Samen met TV-Gelderland maken we een reeks programma’s waarbij we persoonlijke herinneringen aan Gelderland in de Tweede Wereldoorlog in beeld brengen. En ik heb ook mijn oude vak weer opgepakt. Op elke deurmaat van Nijmegen en omgeving viel onlangs de herinneringskrant Remember September. Een krant vol verhalen over plekken die ons nog altijd verbinden met de Tweede Wereldoorlog. Uiteraard ontbrak ook het verhaal van de neergeschoten Lancaster in Beuningen niet.’