Alanha Harmston: ‘Ik vind altijd mijn weg’

Alanha Harmston: ‘Ik vind altijd mijn weg’

‘Ik kom hier al sinds ik klein ben. Vroeger samen met m’n ouders, maar dat hoeft al een hele tijd niet meer. Nu ontmoet ik hier mijn vrienden Anne, Amber en Wesley. En schommelen, dat vinden we nog altijd leuk. We zijn niet de enigen die hier komen. Heel veel jongelui komen graag naar deze speeltuin. Het is een gezellige plek.’

Alanha zit op het Pax Christi in Druten. Na de vakantie gaat ze naar havo 3. Elke dag reist ze met de bus naar school. ‘Tijdens een evenementendag kwam Ger Loeffen uitleg geven over fotografie. Dat vond ik heel interessant. Ik maak ook graag foto’s van mooie dingen in de natuur of van m’n vriendinnen. Meestal met m’n mobiel. Die heeft heel veel mogelijkheden.’

Haar bijzondere naam heeft ze via haar vader. ‘Hij komt uit Engeland. Mijn ouders hebben elkaar ontmoet tijdens de 74e Vierdaagse. Mijn vader was een Engelse militair. Daarom is de Vierdaagse heel speciaal voor ons. Ik loop dit jaar voor de tweede keer mee. Vorig jaar ging de 30 kilometer me heel makkelijk af en ook dit jaar verwacht ik geen problemen.’

Alanha heeft achromatopsie, wat betekent dat ze slechts 10-15% ziet. Ook kan ze niet goed tegen fel licht. ‘Ik ben niet anders gewend, dus voor mij is het gewoon. Ik vind altijd mijn weg en laat me nergens door tegenhouden. M’n plan is om na de middelbare school rechten te gaan studeren en om advocaat te worden.’ Ook dat gaat haar vast lukken.