Ben van Beuningen: Hier voelde ik de vrijheid van het leven

Ben van Beuningen: Hier voelde ik de vrijheid van het leven

‘Als jonge jongen kwam ik al in deze weide. Ik ben geboren aan de Hoge Waard in Winssen en mijn ouders hadden een kleine boerderij. Hier liepen van Pasen tot Allerzielen onze koeien in de uiterwaarden.

Vanaf het moment dat ik groot genoeg was, ging ik mee om te melken. En hoewel ik dat toen niet altijd leuk vond, ben ik het later steeds meer gaan waarderen. Het was de plek waar ik voor het eerst de vrijheid van het leven voelde. Het weidse landschap, het verre uitzicht. Bij mooi weer gingen we na het melken pootjebaden in de Waal. Soms kregen we een waterijsje van een van de parlevinkers.’

‘Ik kom nog vaak langs deze plek. Nu om te trainen voor de Nijmeegse Vierdaagse. Soms wel vijf keer in de week. Ook de Vierdaagse is verbonden met mijn jeugd. Die enorme stroom wandelaars maakte diepe indruk. Toen al is het plan ontstaan om ooit zelf een keer mee te lopen. Het heeft geduurd tot mijn vijftigste. Toen kreeg ik meer ruimte in mijn leven en ben gaan trainen. De Vierdaags koorts heeft ook mij te pakken gekregen en dit jaar loop ik voor de tiende keer. Dankzij een goede voorbereiding loop ik makkelijk. Meestal ben ik al voor één uur binnen. Daarna ga ik rustig nog een stukje over de dijk om de hond uit te laten.’

‘Iedere keer als ik langs ‘onze weide’ kom voel ik me bevoorrecht. De manier waarop we konden opgroeien heeft ons verrijkt. Dat probeer ik door te geven. Daarom loop ik de Vierdaagse voor de Stamceldonorbank Nijmegen. Elk jaar kan ik zo iets bijdragen aan deze fantastische organisatie, die levens kan redden. Het is allemaal begonnen op deze plek. Die gaf me het gevoel dat alles mogelijk is.’

Hieronder ziet u enkele foto’s die een impressie geven van de uiterwaarden in Winssen