Ben van Duin: De natuur als leermeester

Ben van Duin: De natuur als leermeester

‘Deze plek is altijd bijzonder, met elk soort weer en in elk jaargetijde. Ik kom hier zeker twee keer per dag, samen met Milo, de hond. Het is een struinplek om uit te waaien. Om te genieten van de vergezichten; van het ruige, wilde landschap, de vormen van de struiken en bomen; Ogenschijnlijk niets gepland maar met prachtig resultaat. De natuur is een onuitputtelijke inspiratiebron, die zichzelf blijft vernieuwen. Daar kan onze neiging om ieder stukje te willen cultiveren niet tegenop.’

De geboren Haarlemmer heeft op heel wat plekken in Nederland gewoond en gewerkt. Uiteindelijk landde hij in Weurt. ‘Ik werd in 2001 directeur van Wals Wonen in Nijmegen en zocht woonruimte en een plek voor de opslag van meubels en materialen. Zo kwam ik in Weurt terecht aan de Kerkstraat 46. Een ruim pand dat ik helemaal heb verbouwd. Sinds 2012 ben ik verder gegaan als zelfstandig interieurarchitect. Ik heb een duidelijke eigen stijl, die tot uitdrukking komt in mijn directe leefomgeving. Mijn woonhuis biedt de mogelijkheid om allerlei interieurstijlen ‘live’ te laten zien.’

‘Als ik rond het grindgat loop, heb ik tijd om te filosoferen. Over veranderingen in de wereld en hoe we daar mee om moeten gaan. Ik zie heel veel dingen die me hoopvol stemmen. De jonge generatie is volop bezig met ideeën over het hergebruiken van materialen. Want waarom zouden we alles weggooien als het ook weer nieuw te maken is? Dat principe gebruik ik ook graag in mijn werk. Combinaties van oud en nieuw, van hard en zacht. Unieke combinaties die in de natuur allemaal terug te vinden zijn. Een betere leermeester is er niet.’