Wat eet Beuningen. Aan tafel bij: Romi Rossetti

Wat eet Beuningen. Aan tafel bij: Romi Rossetti

Een Italiaan gebruikt altijd de juiste ingrediënten


 

Romi Rossetti werd in 1997 geboren en woonde tot haar derde in Beuningen. Daarna verhuisde haar familie naar Italië, naar het geboorteland van haar vader Marco en streek neer in de buurt van Varese, een gebied met veel groen en meren ten noorden van Milaan. We praten met haar over haar leven en de verschillen in eetcultuur.

‘Het eten is echt heel anders in Italië, vertelt Romi. ‘In Nederland vinden we een goed ontbijt belangrijk en kun je uit van alles kiezen. Een echte Italiaan haalt ’s ochtends een espresso of cappuccino in een bar, eventueel met een soort croissant erbij. Voor de lunch wordt vrijwel altijd pasta gegeten. Aan het diner wordt veel aandacht besteed. Iets vooraf, daarna een gerecht met pasta of rijst, dan vlees met groente en een nagerecht. Het eten in Italië is altijd superlekker, maar voor Nederlandse begrippen erg veel en uitgebreid. Helemaal in het weekend. Dan kan een maaltijd uren duren.’

‘Ik kwam elk jaar wel een keer naar Nederland, dus wist wel hoe het hier was. Ook thuis in Italië ben ik opgegroeid met een mix van allebei. Mijn vader is een echte Italiaan en eet ook het liefste Italiaans. In Italië heeft elke regio haar eigen recepten en specialiteiten en alles wordt klaargemaakt met de beste ingrediënten. Voor bepaalde gebakjes ga je bijvoorbeeld naar die speciale bakkerij. Daar willen mensen echt voor in de rij staan.’ Romi is nuchter over het Italiaanse eten. ‘Ik hou van lekker eten en natuurlijk moeten de juiste ingrediënten erin. Dat heb ik wel meegekregen.’ Romi spreekt zowel Italiaans als Nederlands. Haar moeder sprak altijd Nederlands met haar, met haar vader praatte ze Italiaans en ook ging ze in Italië naar school. ‘Mijn Italiaans is beter dan mijn Nederlands. Ik kan het goed spreken, maar heb nooit onderwijs in Nederland gehad. ‘Ik ben in 2019 naar Beuningen teruggekomen om mijn Nederlandse kant te ontdekken Want in Italië blijf ik toch ‘die Nederlandse’, maar ik voel met 100% allebei. Ik ben volop mijn weg aan het zoeken, maar mis wel mijn Italiaanse leven nu ik hier ben. Het eten, de vrienden. Ik mis de echte pizza. Niet lang nadat ik hier naartoe kwam brak Corona uit. Dat heeft grote gevolgen gehad, want ik kan er niet op uit. Ook naar Italië gaan is niet gemakkelijk. Eigenlijk voelt het nog steeds alsof ik in Nederland op vakantie ben.’

De tiramisu die ik gemaakt heb, is een typisch Italiaans nagerecht. De Italianen houden erg van zoet, maar ik ben daar iets ‘Nederlandser’ in. Mijn recept bevat minder suiker, maar juist meer chocolade. Want voor chocolade mag je me ’s nachts wakker maken.

De tiramisù van Romi Rossetti

Ingrediënten

-Lange vingers 300g
-Mascarpone 500g
-Koffie liever mokka koffie al klaar 300g
-eieren, super verse, 4 middel maat 220g
-suiker 100g
-chocoladekorrels
-cacao om er op te verspreiden
-ovenschaal

Bereiding

Om de tiramisu te bereiden, begin je met de meest verse eieren.
Scheid de eiwitten voorzichtig van de dooiers en onthoud dat om de eiwitten goed te kloppen, ze geen sporen van dooier mogen bevatten.
Klop vervolgens de eidooiers met een elektrische garde en giet er slechts een halve dosis suiker in.
Zodra het mengsel lichtig en luchtig is geworden, met de zwepen nog steeds, kun je beetje bij beetje de Mascarpone toevoegen.
Met alle Mascarpone heb je een dikke en compacte crème verkregen; bewaar het opzij.
Maak de zwepen goed schoon en klop het eiwit los en giet er beetje bij beetje de resterende suiker bij.
U moet ze monteren als sneeuw;
Neem een ​​lepel eiwit en giet dit in de kom met de eidooiers en suiker en meng krachtig met een spatel, los het mengsel op.
Voeg vervolgens het resterende deel van het eiwit beetje bij beetje toe en roer heel voorzichtig van onder naar boven.
Eenmaal klaar, verdeel een flinke lepel room over de bodem van een ovenschaal van 30×20 cm en verdeel goed.
Laat de lange vingers enkele ogenblikken weken in koffie die al naar uw smaak is gezoet. (Ik doe er geen zuiker in).
Eerst aan de ene kant en dan aan de andere kant,
Verdeel geleidelijk de geweekte lange vingers over de room, allemaal in één richting, zodat je een eerste laag krijgt waarop je een deel van de Mascarpone-crème gaat verdelen, waarbij je begint met het toevoegen van de chocoladekorrels.
Nog een laag gedrenkte lange vingers, maak dan nog een laag room en chocoladevlokken. Ga door tot de ovenschaal gevuld is en maak af met een laatste laag room. Bestrooi het oppervlak met ongezoet cacaopoeder, voeg nog meer chocoladevlokken toe en laat twee uur rusten in de koelkast.
En je Tiramisù is klaar om van te genieten!