Wat eet Beuningen. Aan tafel bij: Paul Harmston

Wat eet Beuningen. Aan tafel bij: Paul Harmston

De Sunday Roast stond de hele dag in de oven

In Engeland krijg je geen lepeltje bij je koffie. Die wordt altijd voor geroerd in de keuken. Een verjaardag vier je in de pub. Alleen familie komt je thuis bezoeken. Ik kom uit de county Durham, in het noordoosten van Engeland. De serie over James Harriet is daar opgenomen.

De snack die we voor vandaag hebben gemaakt heet Cornish Pasty. In Engeland is het een hapje voor bij de lunch of de borrel. We maken ze ook in andere smaken; met kaas of met gehakt en groente (Cornish). In ons gezin praten we nog veel met Engelse woorden. Ook onze dochter heeft dat van kleins af aan geleerd. Haar Engels is zelfs beter dan het mijne.

Paul kwam voor de liefde naar Nederland. Hij ontmoette zijn vrouw Marlie in 1990 tijdens de 74eVierdaagse. ‘In die tijd was ik in Duitsland gelegerd als hospik van het Engelse leger. Ik was verzorger van de politie en de militairen die de Vierdaagse meeliepen. In discotheek De Swing sloeg tijdens het uitgaan de vonk over. Daarna ben ik nog uitgezonden naar de eerste Golfoorlog. In 1993 ben ik uit het leger gestapt en naar Nederland gekomen. Daar heb ik diverse banen gehad. Inmiddels werk ik alweer een aantal jaren bij de politie als servicemedewerker voor het Regionale Servicecenter. Ik heb heel snel Nederlands geleerd toen ik hier naartoe kwam. Binnen een jaar sprak ik het heel redelijk, het moeilijkste was nogal die behulpzame Nederlanders. Zodra ze horen dat je Engels bent, gaan de Engels tegen je praten. Wat cultuur betreft was ik snel gewend. Veel dingen lijken op elkaar. Alleen kunnen Nederlanders niet goed in de rij staan. Als er een trein of een bus arriveert, dan holt iedereen er zo snel mogelijk naar toe. In Engeland wacht je op je beurt. Voor een Engelsman blijft het ook vreemd om hagelslag op brood te eten. Dat zul je mij niet zien doen. Dat is taartversiering.

En natuurlijk zijn er ook dingen die ik mis uit Engeland. Als we daar weer eens op bezoek zijn, dan nemen we van alles mee terug naar Nederland. Vooral de Engelse ‘salt & vinegar’ chips – die wij trouwens chrisps noemen – zijn echt veel lekkerder. Ook iets als ‘pickled eggs’, eieren in het zuur, kennen we in Nederland niet. In Engeland is het een hapje bij de borrel.

Op feestdagen vind ik het leuk om echt Engels te koken. Sunday Roast van een mooi stuk beef dat de hele dag in de oven staat. Lekker met ‘mashed potatoes’ en jelly pudding na. Ik bak ook graag chocoladetaarten of scones. Maar niks komt uit een pakje. Het wordt veel lekkerder als je het echt zelf maakt. Maar ook een goede Nederlandse stamppot is aan mij besteed. Ik woon inmiddels langer in Nederland dan in Engeland. Nederland is echt mijn thuis geworden.

Helaas is Marlie in 2019 overleden. Paul stemde ermee in om dit verhaal toch te publiceren.

Recept: Cornish Pasty

Ingrediënten
(voor 6-8 stuks)

Voor het deeg
500 gr bloem voor brood
120 gr reuzel
125 gr boter
1 tl zout
175 ml koud water

Voor de vulling
450 gr skirt steak (of ander goed rundvlees)
450 gr aardappel
250 gr koolraap
200 gr ui
zout en peper
losgeklopt ei met wat melk

Bereidingswijze

Doe bloem, het zout, reuzel en de boter bij elkaar in een kom en wrijf het tussen je vingers tot een kruimelig deeg. Dit kan ook in de keukenmachine. Voeg het water toe en kneed het tot een soepel en goed elastisch deeg. Kneed niet te kort, want hoe elastischer het deeg, des te beter het straks de vulling kan houden en niet breekt. Pak het in deeg in huishoudfolie en laat het minstens 3 uur in de koelkast rusten. Doe je dit niet, dan zal het moeizaam uit te rollen zijn. Snij ondertussen de steak in dobbelsteentjes. Snipper de ui, schil de aardappel, koolraap en ui en snij deze in kleine blokjes.

Verwarm de oven voor op 165C (hete lucht)

Rol het deeg uit tot een grote lap, zo groot dat je er zo’n 6-8 ronde cirkels van 20 cm doorsnee uit kunt snijden. Een bord of bakring is hiervoor heel handig. Leg in het midden van elke deegcirkel een laag groente en verdeel dan het vlees. Bestrooi met flink wat zout en peper, waarbij je nog wat royaler met de peper mag zijn. Vouw de deegcirkels dicht door ze de randen een klein beetje nat te maken met wat water en vouw ze dan rondom dicht. Om er een netjes en strakke rand van te maken, vergt wat geduld, maar oefening baart kunst! Leg de cornish pastys op een met bakpapier beklede bakplaat. Je zult waarschijnlijk twee bakplaten nodig hebben. Bestrijk de pastys met het losgeklopte eimengsel en bak ze dan in ca 50 minuten gaar en goudbruin.