Rosanne Nijsse-Cornelissen: Een echt dorpskind

Rosanne Nijsse-Cornelissen: Een echt dorpskind

‘Hier ben ik geboren, op nummer 18. Tot mijn 14e heb ik hier gewoond. Daarna verhuisden we naar Weurt. Ik heb zoveel geweldige herinneringen aan deze plek. Schaatsen op de uiterwaarden in de snijdende kou.

Maar ook aaltjes vangen in het voorjaar. En vrijwel elke zondagochtend gingen we met mijn vader wandelen. Hij nam ons vaak mee de uiterwaarden in. Als we dan thuiskwamen was mijn moeder al aan het koken en rook het heerlijk in huis.’

‘Met de buurtkinderen speelden we altijd buiten. Struinen door de boomgaarden, zwemmen in het grindgat van Weurt. Een van mijn favoriete spelletjes was ‘schooltje’ en ook toen al was ik graag de juf. Zelf heb ik laatste paar jaar van de lagere school in Nijmegen doorlopen. Daar voelde ik me een buitenstaander. Ik miste mijn vriendinnetjes. Ik was een dorpsmeisje in de grote stad. Misschien wel daarom heb ik– in de 42 jaar dat ik zelf aan het onderwijs verbonden ben geweest – altijd een zwak gehouden voor buitenbeentjes.’

Onlangs werd Rosanne uitgeroepen tot ‘dame van Beuningen’. Een eretitel die zij een jaar lang mag dragen dankzij haar sterke verbondenheid met de leefgemeenschap in Beuningen en haar vele maatschappelijke functies. ‘Ik zet me in voor de samenleving omdat hier mijn hart ligt. Ik wil graag iets bijdragen. Ik hoef niet zo nodig in het middelpunt te staan, maar de vele hartverwarmende reacties hebben me echt verrast.’