Virginia Bartels: Een bos als kathedraal

Virginia Bartels: Een bos als kathedraal

‘Vanuit Weurt loop ik regelmatig samen met mijn man Theo een rondje Roodslag. Op de heenweg langs de waterkant. Dat is soms echt klimmen en klauteren terwijl we genieten van de dynamiek van de rivier. Eenmaal bij het Roodslag, dan gaan we de dijk op en via het trappetje aan de andere kant het bos in. Dat vind ik de mooiste entree. Tussen die enorm hoge bomen verandert de sfeer volkomen. Niet meer het weidse uitzicht van de dijk en de uiterwaarden, maar een besloten stilte die je doet denken aan een kathedraal. Je gaat bijna vanzelf zachter praten.’

Virginia Bartels is vele jaren verbonden geweest aan het onderwijs. ‘Het omgaan met kinderen zit echt in mijn bloed. Van daaruit ben ik vaak betrokken geweest bij het ontvangen van Sinterklaas in Weurt. Die noemde mij ooit voor de grap ‘burgemeester van Weurt’ en sindsdien draag ik – officieus en vooral in Sinterklaastijd – die titel. Ik heb ook een heuse Weurtse burgemeestersketen. Het is zelfs een keer voorgekomen dat ik samen met onze echte burgemeester Carol van Eert heb opgetreden tijdens de landelijke voorleesdag. Beiden met onze keten om. Dat zijn mooie momenten.’

De in Nijmegen geboren Virginia woont al weer bijna 40 jaar in Weurt. ‘Mijn kinderen hebben zich allebei in Utrecht gevestigd en als ik ze bezoek dan kan ik echt genieten van de levendigheid van de grote stad. Maar daarna ga ik ook graag weer terug naar huis. Het groen en de ruimte, unieke plekken als het Roodslag. Dat maakt het wonen hier voor Theo en mij nog altijd bijzonder.’