Marleen Rossetti-Weijtens: Weurt was mijn speelplaats

Marleen Rossetti-Weijtens: Weurt was mijn speelplaats

‘Al meer dan 15 jaar woon ik in Italië, maar voor mij betekent Weurt nog altijd thuiskomen. Ik ben er geboren en getogen, heb er kattenkwaad uitgehaald en veel plezier beleefd. Ik was een echt buitenkind en in Weurt kon ik me uitleven. Het was voor mij een grote speelplaats. We bouwden hutten in de boomgaard, struinden langs het Maas-Waalkanaal en door de uiterwaarden en schaatsten ’s winters op het bevroren Grindgat. Ik zat altijd onder de modder en veel mensen dachten zelfs dat ik een jongetje was!’

‘Toen ik een jaar of 11 was kreeg ik een knalgele crossfiets. Ik was er zo trots op! Op een dag waren we aan het crossen langs het kanaal en ik wilde naar de waterkant met m’n fiets. Ik liet hem echter te vroeg los en mijn nieuwe karretje verdween met een plons onder water. Toen de modder uiteindelijk was neergedaald zag ik nog net een stukje van het wiel liggen. Met halsbrekende toeren hebben we toen die fiets weer op het droge gekregen. Ik was natuurlijk heel erg opgelucht, maar heb het nooit thuis verteld.’

‘In Italië heb ik het prima naar mijn zin, maar in Weurt liggen mijn wortels. Het is altijd weer fijn om hier te zijn. Even kaneelbrood halen bij bakker Knoop. Met de familie de feestdagen doorbrengen of een lange wandeling over de dijk maken. Ik kan er nog altijd enorm van genieten. Gelukkig is het tegenwoordig een stuk makkelijker om contact te houden met mijn Nederlandse familie en vrienden. Met het vliegtuig ben ik in no-time weer op mijn geboortegrond en ook via Skype of Facebook sta ik altijd in verbinding met de mensen hier. En hoewel Weurt sinds ik naar Italië vertrokken ben heel erg is veranderd, zal het altijd een speciale plek voor mij blijven.’

Hieronder ziet u enkele foto’s die een impressie geven van het Maas Waalkanaal en het sluizencomplex op de grens van Weurt en Nijmegen.